کیست های تخمدان توده هایی هستند که روی سطح یا داخل تخمدان ایجاد می شوند. کیست ها انواع مختلفی دارند.
کیست های عملکردی شایع تر هستند و در نتیجه تخمک گذاری ایجاد می شوند. این کیست ها معمولاً بیماری خاصی ایجاد نمی کنند و در عرض چند ماه بدون درمان ناپدید می شوند. کیست های مرتبط با بیماری ممکن است شامل کیست های ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک و سرطان تخمدان باشد.
علائم و نشانه های کیست تخمدان چیست؟
اگر هر یک از علائم ذکر شده مربوط به کیست تخمدان را تجربه کردید. با مراجعه به کلینیک دکتر لیلاقربانی می توانید از بهترین متخصص زنان در این زمینه کمک گرفته و در صورت نیاز اقدامات لازم را انجام دهید.
برخی از کیست ها هیچ علامتی ایجاد نمی کنند. در این شرایط شما حتی نمی دانید کیست دارید. کیست می تواند علائم زیر را ایجاد کند:
درد لگن یا کمردرد عمیق.
احساس نفخ در قسمت پایین شکم.
درد هنگام مقاربت. علائم جدی کیست تخمدان که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند عبارتند از:
درد شدید لگن
ضعف یا سرگیجه
تنفس سریع
این علائم ممکن است نشان دهنده پارگی کیست یا پیچ خوردگی تخمدان باشد. هر دو عارضه در صورت عدم درمان به موقع می توانند عواقب جدی داشته باشند.
تشخیص کیست تخمدان:
پزشک می تواند تخمدان های زن را در طول معاینه فیزیکی بررسی کند. آنها ممکن است توده ای را در یکی از تخمدان ها پیدا کنند و برای تایید وجود کیست، سونوگرافی را درخواست کنند.
آنها همچنین از تجهیزات MRI و سی تی اسکن برای تشخیص کیست تخمدان استفاده می کنند.
از آنجایی که اکثر کیست ها پس از چند هفته یا چند ماه ناپدید می شوند، پزشک شما فوراً برنامه جراحی را تجویز نمی کند. در عوض، ممکن است سونوگرافی را چند هفته یا چند ماه پس از تشکیل کیست برای بررسی وضعیت خود تکرار کنید. اگر وضعیت شما بهبود نیابد یا کیست بزرگتر شود، پزشک آزمایشات بیشتری را برای رد سایر علل علائم شما تجویز می کند و ممکن است برای جراحی برنامه ریزی شود.
درمان و رفع کیست تخمدان:
اگر کیست درمان نشود رشد کرده و باعث درد می شود. در این مورد، متخصص کیست تخمدان را در جراحی به نام سیستکتومی خارج می کند.
در طی سیستکتومی، کیست تخمدان به روش لاپاراسکوپی یا باز برداشته می شود. جراحی باز (یا اوفورکتومی) به زمان بهبودی بیشتری نیاز دارد. در حال حاضر، با استفاده از لاپاراسکوپی، کیست های تخمدان را می توان از طریق جراحی کم تهاجمی از بین برد.
کیست های عملکردی تخمدان معمولاً بدون درمان ناپدید می شوند. پزشک شما ممکن است داروهای حاوی هورمون ها (مانند قرص های ضد بارداری) را برای توقف تخمک گذاری و جلوگیری از تشکیل کیست تخمدان به شما بدهد.
اگر کیست به خودی خود از بین نرود یا بزرگتر شود، پزشک ممکن است درمان را توصیه کند.
توجه داشته باشید که تشخیص نوع درمان و برداشتن کیست تخمدان تنها با دستور پزشک متخصص انجام می شود.
انواع جراحی تخمدان:
پزشک بسته به نوع کیست، اندازه آن و نوع فردی که می خواهد درمان کند یکی از این دو روش را انتخاب می کند. جراحی لاپاروسکوپی:
این روش برای کیست های ساده و کوچک استفاده می شود. در طول لاپاراسکوپی، جراح چندین برش کوچک به طول یک تا پنج سانتی متر در بدن فرد ایجاد می کند. یکی از این برش ها نزدیک به شکم و دو تای دیگر پایین تر است. از طریق این برش ها ابزار و دوربین کوچکی به نام لاپاراسکوپ وارد بدن فرد می شود. جراح تخمدان ها و کیست های شما را معاینه می کند. سپس کیست ها از بدن خارج می شوند. پس از برداشتن کیست، برش ها با بخیه یا چسب بسته می شوند. جراحی باز (لاپاراتومی):
در برخی موارد، به عنوان مثال، اگر کیست تخمدان بزرگ یا سرطانی باشد، جراحی باز تخمدان مورد نیاز است. در این روش، برش ها بزرگتر از لاپاراسکوپی هستند و برای دسترسی به تخمدان ها، برشی در قسمت پایین شکم ایجاد می شود. در برخی موارد، برداشتن کیست کافی نیست و باید کل تخمدان برداشته شود. گاهی اوقات جراح ممکن است در حین لاپاراسکوپی روش های خود را تغییر دهد و لاپاراتومی را انجام دهد.