پرولاپس به حرکت ارگان های کف لگن(رحم، مثانه ) از موقعیت طبیعی خود و فشار بر ساختار مجاور می گویند. پساری های واژینال یک روش کارآمد و غیر تهاجمی برای درمان افتادگی لگن و رحم است.
امروزه اکثر پساری ها از سیلیکون باکیفیت پزشکی ساخته می شوند که مقاوم و ضد حساسیت هستند. پساری به راحتی وارد واژن و درآورده می شود.
انواع پساری را بشناسید: وقتی صحبت از پساری به میان میآید، بسیاری از مردم فکر میکنند که این دستگاه فقط برای حمایت از عضلات کف لگن استفاده میشود. این تا حدودی درست است زیرا پساری ها برای مدت طولانی برای این منظور استفاده شده اند. امروزه نوعی از پساری وجود دارد که به عنوان روشی برای پیشگیری از زایمان زودرس، استفاده میشود. در ادامه این مقاله این دسته بندی ها به طور کامل توضیح داده شده است.
پساری های واژینال: اصطلاح پرولاپس لگن برای توصیف افتادگی اندام های لگن استفاده می شود، استفاده از پساری روشی غیر جراحی برای درمان افتادگی لگن است. با توجه به اینکه جراحی برای درمان افتادگی لگن با خطر بالای عود همراه است، زنان از روش پساری به عنوان جایگزین مناسب استقبال می کنند. طراحی و شکل پساری بسته به شرایط فرد تغییر می کند. شایع ترین این بیماری ها عبارتند از: افتادگی رحم: زمانی رخ می دهد که رحم از جای خود خارج شده و در نتیجه داخل واژن بیرون زده باشد. پزشک شما ممکن است پساری را برای افتادگی رحم پیشنهاد کند. افتادگی مثانه: ای وضعیت زمانی اتفاق می افتد که مثانه از وضعیت طبیعی خود منحرف شده و باعث ایجاد برجستگی در واژن میشود. افتادگی رکتوم (معقد): زمانی رخ می دهد که بافت بین دیواره های معقد و واژن ضعیف می شود و باعث برآمدگی دیواره های پشت واژن می شود. افتادگی روده کوچک: هنگامی رخ میدهد که دیواره فوقانی واژن ضعیف شده و باعث می شود روده کوچک وارد فضای واژن شده و آن را برجسته کند.
پساری و رفع بی اختیاری ادرار: افتادگی های کف لگن و بی اختیاری ادرار ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. حدود چهل درصد از زنان یائسه نیز بی اختیاری استرسی (ریزش ادرار غیر ارادی هنگام سرفه، عطسه یا بلند کردن اجسام سنگین) را تجربه می کنند. گاهی با قرار دادن پساری و اصلاح شدن افتادگی این مشکل نیز برطرف میشود.
پساری چگونه استفاده می شود؟ بیشتر پساری ها را می توان در خانه و توسط خود فرد قرار داد و خارج کرد. پساری پس از خارج کردن شسته شده و مجدداً وارد واژن می شود که این کار را میتوان هر سه تا شش ماه تکرار کرد. در بیشتر موارد برای استفاده صحیح از پساری به یک روان کننده خوب نیاز داریم. به زنان یائسه توصیه می شود از کرم های استروژن استفاده کنند که به رفع خشکی یائسگی کمک می کند.
نحوه قرار دادن پساری: پزشک به شما نحوه قرار دادن پساری را آموزش می دهد و انجام این کار به طور کلی از همان دستورالعمل ها پیروی می کند. برای یادگیری نحوه قراردادن پساری به نکات زیر توجه کنید: پساری حلقوی(رینگ):
آنها قبل از قرار دادن از وسط تا می شوند. سپس روان کننده روی دو طرف تا شده اعمال می شود و وارد واژن می شود. هنگامی که حلقه در جای خود قرار گرفت، باز می شود و در دهانه بزرگی در پشت دهانه رحم (به نام فورنیکس خلفی) قرار می گیرد. سپس حلقه را کمی بچرخانید تا مطمئن شوید که در جای خود قرار دارد. پساری مکعب:
قبل از قراردادن، آنها به شدت فشرده می شوند. این پساری ها در عمیق ترین قسمت واژن قرار می گیرند و آزاد می شوند. مکش حاصل، پساری را در جای خود نگه می دارد. بر خلاف برخی دیگر از پساری ها، پساری مکعبی باید در شب برداشته شود تا از تحریک واژن جلوگیری شود. پساری ژل هورن:
در صورتی که این نوع پساری برای شما قرار داده شود ، خارج کردن و قرار دادن آن باید توسط پزشک انجام شود.
اقدامات احتیاطی پس از قرار دادن پساری: به موارد زیر برای گذاشتن توجه کنید:
1- همیشه قبل از قرار دادن پساری دست های خود را با آب گرم و صابون بشویید. دست ها را قبل از برداشتن پساری شسته و پس از برداشتن پساری خوب شسته و در هوا خشک کنید.
2- برخی از پساری ها می توانند هفته ها در جای خود باقی بمانند اما این مدت نباید بیش از سه ماه باشد.
3- گاهی اوقات پساری در اثر اجابت مزاج به ویژه در صورت اجبار می افتد. اگر این اتفاق افتاد، آن را از توالت خارج کرده و به مدت 20 دقیقه در الکل قرار دهید. پس از آن، 20 دقیقه در آب تمیز خیس کنید، سپس با آب گرم و صابون بشویید.
4- اگر می خواهید پساری را خودتان وارد یا خارج کنید باید یک هفته پس از اولین ویزیت و سپس هر شش ماه یکبار به پزشک مراجعه کنید. به این ترتیب مطمئن می شوید که بریدگی یا زخمی در واژن وجود ندارد.
اگر شما نيز به افتادگي كف لگن مبتلا هستيد يا در اين مورد دچار شك هستيد ميتوانيد با مراجعه به فلوشيپ كف لگن و معاينه توسط ايشان وضعيت خود را بررسي كنيد،دكتر ليلا قرباني تنها فلوشيپ اختلالات كف لگن در استان البرز هستند كه ميتوانيد با مراجعه به مطب ايشان براي روند تشخيض و درمان بيماري خود برنامه ريزي كنيد.