مشاوره شیردهی پس از زایمان:

شیر مادر بهترین غذا برای نوزاد است شیر ​​مادر مغذی، کافی و ارزان است و می تواند از کودک شما در برابر عفونت محافظت کند. همچنین از بیماری هایی مانند آسم و دیابت جلوگیری می کند. شایان ذکر است که شیردهی نه تنها برای کودک مفید است، بلکه مادر را در برابر تعدادی از بیماری ها مانند سرطان سینه و تخمدان محافظت می کند و همچنین به کاهش وزن مادر پس از زایمان کمک می کند.

 

مراحل موفقیت در شیردهی:

  • قبل از زایمان، در کلاس های دوران بارداری شرکت کنید و آموزش های صحیح شیردهی را دریافت کنید یا کتاب ها و فیلم های آموزشی را تماشا کنید.

  • طبق مطالعات انجام شده در اولین ساعات پس از تولد، نوزادان به طور غریزی به سمت سینه مادر حرکت کرده و آن را به دهان خود می برند.

  • شیردهی را بعد از تولد (در ساعت اول پس از تولد) شروع کنید. پس از تولد نوزاد به مدت 30-40 دقیقه از خواب بیدار می شود و سپس برای استراحت به خواب می رود.


شیر مادر چگونه تغییر می کند؟
شیر مادر از بدو تولد تا سومین روز پس از آن مایع زرد رنگ غلیظی به نام آغوز است که آغوز حاوی ویتامین ها و پروتئین های زیادی است که از کودک در برابر بیماری ها محافظت می کند. همچنین با توجه به اینکه خاصیت ملین دارد برای عملکرد روده و تخلیه نوزاد بسیار مفید است.
شیر اولیه از 3 روز تا 10 روز تولید می شود. این شیر حاوی مقدار زیادی آب است.
از روز دهم شیر کامل تولید می شود که به دلیل ترکیب متفاوت در طول روز بسیار خاص است. این روش باعث افزایش چربی در یک وعده غذا می شود، به این معنی که بیشتر چربی در پایان غذا به کودک می رسد، به طوری که در پایان یک بار تغذیه، او سیر می شود و مدتی می خوابد. 
در هفته اول باید از تغذیه مشترک شیر مادر و شیر مصنوعی خودداری شود مگر اینکه پزشک توصیه کند.
اگر نوزاد از شیر مادر محروم باشد، شیر خشک مغذی است، اگرچه فواید شیر مادر را ندارد.

 

روش صحیح شیر دادن به نوزاد:
روش صحیح شیردهی، شیردهی را برای نوزاد راحت کرده و مادر را با مشکل کمتری مواجه می کند. روش صحیح شیردهی به شرح زیر است:
قبل از شیر دادن به نوزاد شستن دست های مادر با آب صابون لازم است ولی شستن سینه لازم نیست و حمام روزانه مادر کافی است و در حین استحمام نباید نوک سینه و آرئول شسته شود.
مادر باید در وضعیت راحت باشد. اگر حالت نشسته را انتخاب می کنید، باید یک بالش روی پشت خود بگذارید و گودی پشت خود را پر کنید تا بتوانید به راحتی و بدون خستگی به نوزاد خود شیر دهید و از زمان شیردهی لذت ببرید.
کودک را محکم بگیرید تا سر او به آرنج و کمر شما برسد و سپس کودک را به خود نزدیک کنید تا دهانش روی سینه شما قرار گیرد.
صبر کنید تا کودک دهان خود را کاملا باز کند، سپس او را به سمت سینه خود بکشید تا چانه او ابتدا سینه شما را لمس کند. مراقب باشید در این مرحله نوک سینه را در دهان نوزاد قرار ندهید، بلکه نوک سینه و هاله قهوه ای رنگی که اطراف آن را احاطه کرده است، باید در دهان کودک قرار داده شود.
نوک پستان باید جلوی کام بالای کودک باشدو در هنگام مکیدن هیچ دردی وجود نداشته باشد.
دهان کودک باید کاملاً توسط هاله پوشانده شود. و بسیار مهم است که دهان کودک نیمه پایینی هاله قهوه ایی را کاملاً بپوشاند.
لازم به ذکر است که در دوران شیردهی، چانه نوزاد باید کاملاً زیر سینه و بینی نوزاد بسیار نزدیک به پوست سینه باشد. اما نوک بینی نوزاد نباید در سینه فرو رود و نوزاد به راحتی نفس می کشد.

علائم شیردهی و تغذیه خوب کودک:
 نوزاد دهانش را باز می کند، چانه به سینه متصل می شود و لب پایینی بیرون می زند.
مکیدن کودک شامل مکیدن آرام و عمیق با مکث های کوتاه است تا شیر به داخل دهان جریان یابد.
کودک دهانش را می بندد. این ترتیب تا زمانی تکرار می شود که دهان پر از شیر شود و کودک شیر را ببلعد. شما باید بتوانید شیر بلعیده شده را ببینید و صدای بلعیده شدن شیر را بشنوید.
هیچ دردی در سینه مادر وجود ندارد.
وقتی کودک احساس سیری کرد، سینه را ترک می کند.

 

علائم دریافت شیر ​​کافی:
پس از روز چهارم تا پنجم تولد، نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، حداقل 6 بار در 24 ساعت ادرار می کنند و در هفته های اول، الگوی حرکات روده تغییر می کند. از بدو تولد تا روز سوم، مدفوع سفت و سیاه است. این مدفوع "مکونیوم" نامیده می شود. پس از این مرحله مدفوع شل و زرد می شود و 5 تا 10 دفع در روز امکان پذیر است. از 6 روز تا 6 هفته اول تولد، 6 پوشک خیس و 2 مدفوع نشان دهنده مصرف کافی شیر و تغذیه مناسب است.
بعد از 3 هفته مدفوع زردتر و نرمتر می شود و بعد از 6 ماه به دلیل تغذیه از شیر قهوه ای رنگ می شود و بعد از هر بار شیر خوردن می تواند مدفوع کند اما به طور متوسط ​​4-2 بار در روز.

کودکان بزرگتر از 5 روز که شیر مادر کافی ندارند ممکن است مکونیوم، مدفوع بینابینی، مدفوع قهوه ای مایل به سبز، اجابت مزاج کمی (کمتر از سه بار) یا مدفوع بسیار کم داشته باشند.

 

چند بار در روز به نوزاد شیر بدهیم؟
تعداد شیردهی معمولاً 8 تا 12 بار در 24 ساعت است، اما فراموش نکنید که شیردهی باید همیشه بر اساس نیاز کودک باشد و دفعات شیردهی می تواند در روزهای اول کم و بیش باشد. کودک باید بیشتر با شیر مادر تغذیه شود، او باید در هر زمانی از شبانه روز که نیاز است شیر ​​دهد تا تولید شیر افزایش یابد.
نوزادان در حال خواب ممکن است به اندازه کافی غذا نخورند تا آنها را برای غذا خوردن بیدار کند.

 

نگهداری شیر:
مادر میتواند شیرش را بدوشدو برای استفاده بعدی ذخیره کند. استفاده از ظروف شیشه ای و یا پلاستیک سخت برای ذخیره بلند مدت شیر دوشیده شده توصیه میشود.ظرف شیر را 15 دقیقه در ظرف آب گرم قرار دهید .اگر شیر را در یخچال نگه میدارید تا 48 ساعت قابل استفاده است .در صورت نگه داشتن در فریز:
2 هفته در فریزر و یخچال
3 ماه در یخچال و فریزر
6 ماه در یخچال صنعتی مستقل و فریز عمیق (20-)
شیر مادر تا 4 ساعت در دمای اتاق و شیری که قبلاً در یخچال ذوب شده است تا 24 ساعت قابل استفاده است.

 

سوالات متداول در مورد شیردهی:
آیا زنان باردار باید رژیم غذایی خاصی داشته باشند؟
رژیم غذایی مادر تاثیر زیادی در تولید شیر ندارد. مادران شیرده باید منابع بیشتری از کلسیم مصرف کنند تا از از دست رفتن بیش از حد کلسیم از استخوان جلوگیری کنند. مصرف 3 لیوان شیر را به مادر توصیه می کنیم که حجم هر لیوان آن 250 سی سی در روز است.

آیا مادران شیرده باید از مصرف همه داروها خودداری کنند؟
مصرف بیشتر داروهای رایج و رایج در دوران شیردهی بی خطر است و اگر دارو مصرف می کنید، در این مورد با پزشک اطفال خود مشورت کنید.

برای درد نوک سینه چه کنیم؟
درد نوک سینه بعد از شیردهی شایع است. تکنیک نامناسب شیردهی، وضعیت بد در آغوش گرفتن و چسباندن سینه، شایع ترین علت درد نوک سینه بلافاصله پس از زایمان است. نوک پستان معمولا در عرض یک هفته به این وضعیت عادت می کند. گاهی اوقات درد نوک پستان به دلیل عفونت قارچی ایجاد می شود. دهان کودک را از نظر لکه های سفید که پوست کنده می شوند اما پاک نمی شوند (برفک دهان) بررسی کنید.

 


مراقبت از سینه:

پس از زایمان، شیردهی بسیار مهم است. زیرا شیر مادر مزایای زیادی دارد. نیازهای تغذیه ای نوزاد را در 6-4 ماه اول زندگی تامین کنید. برای شیردهی باید از سینه های مادر به درستی مراقبت کرد. برای این کار باید نوک سینه های خود را کاملا تمیز نگه دارد. البته شستن نوک سینه ها در هر بار شیر دادن به نوزاد یا استفاده از صابون توصیه نمی شود، بنابراین خانم های شیرده فقط باید روزی یک بار نوک سینه ها را بشویند و بگذارند در هوا خشک شوند. در برخی از مادران شیرده به دلیل موقعیت اشتباه تغذیه و به دلیل اینکه نوزاد به اندازه کافی نوک سینه را در دهان نمی گذارد و فقط یک طرف آن را می چسباند، نوک سینه درد می کند. پس از شیردهی، می توانید یک قطره از شیر خود را روی ناحیه آرئول بریزید تا به بهبود زخم ها یا ترک های نوک سینه کمک کند، در این موارد باید به شیردهی ادامه دهید و در صورت نیاز با پزشک یا ماما مشورت کنید. از صابون ها، کرم ها و محلول های دارویی استفاده نکنید و سینه های خود را بیش از حد نشویید. زیرا احتمال آسیب دیدگی را افزایش می دهد. در چند روز اول پس از زایمان، زمانی که شیر در سینه‌ها ترشح می‌شود، سینه‌ها پر، بزرگ، سفت و احتمالاً دردناک می‌شوند. در این حالت نوزاد نمی تواند نوک سینه و آرئول را به داخل دهان بیاورد و شیر کافی دریافت کند و در نتیجه تمام شیر را نمیخورد. در چنین مواقعی شیر از سینه خارج می شود بهترین اقدام دوشیدن شیر مادر شیرده است. برای این کار مادر باید ابتدا از یک حوله تمیز و گرم استفاده کند تا سینه های خود را خشک کند یا حمام آب گرم بگیرد سپس سینه های خود را به آرامی ماساژ داده و سپس به نوزاد شیر دهد. اگر نوزاد هنوز قادر به شیر خوردن نیست، مادر می تواند شیر را بدوشد و با فنجان یا قاشق به او شیر بدهد. گاهی اوقات عفونت سینه زمانی رخ می دهد که باکتری ها وارد مجاری شیر شوند. در چنین مواردی قسمتی از سینه به شدت دردناک، متورم و قرمز می شود که به ماستیت معروف است. این وضعیت در مراحل بعدی منجر به آبسه سینه می شود. در ماستیت، مهمترین مسئله تخلیه شیر از پستان است. برای اینکه مادر درد کمتری احساس کند، بهتر است شیردهی را از سینه سالم شروع کند. اگر مادر تمایلی به شیر دادن ندارد، شیر دوشیده و از فنجان به نوزاد بدهید.

 

شروع شیردهی:
مادر باید بلافاصله پس از تولد به نوزاد شیر دهد، مگر اینکه به دلایلی شرایط عمومی نامطلوب باشد. تحقیقات نشان می دهد که شیردهی زمانی موفقیت آمیزتر است که مادر در چند ساعت اول پس از تولد نوزاد را به سینه خود نگه دارد و بدن مادر و نوزاد در تماس باشد.
شیردهی باید بلافاصله پس از تولد (در صورت زایمان طبیعی) یا بلافاصله پس از به هوش آمدن مادر (در صورت سزارین) شروع شود.

باید بدانید که:
* شیر در روزهای اول (آغوز) کم، اما برای نوزاد بسیار ضروری و کافی است و اولین واکسن کودک در برابر بیماری ها است.
* مادر با شیر خود چیزهای زیادی را فراهم می کند که از کودک محافظت می کند و او را در برابر بسیاری از بیماری ها و سوء تغذیه ایمن و مقاوم می کند.
* پس از زایمان، شیر دادن به نوزاد هورمون هایی ترشح می کند که منجر به انقباضات رحمی می شود و در قطع سریع خونریزی موثر است.
* شیر مادر همیشه آماده، در دسترس، با دمای مناسب، عاری از آلودگی، ارزان و مقرون به صرفه، باعث افزایش هوش کودک و پیشگیری از بیماری های خاص در دوران کودکی و بزرگسالی می شود.

 

روش شیردهی:
شیردهی از روز اول تولد بسیار مهم است. مادر می تواند در هر حالت راحت بنشیند یا دراز بکشد، شانه ها و سینه نوزاد در جلوی سینه قرار دارند و بینی هم سطح با نوک سینه است. سپس اگر بنشیند یک دستش را زیر سر و شانه ها و بازوها و دست دیگر را زیر سینه می گذارد و شست را روی سینه می گیرد و چهار انگشت دیگر را زیر آن می گیرد. هنگام خواب، مادر می تواند به پهلو دراز بکشد، نوزاد را کنار خود بگذارد و با یک دست او را بچرخاند. در شیردهی مناسب، چانه نوزاد به سینه مادر می چسبد و زمانی که لب پایین به طور کامل پایین می آید، نوک پستان و قسمت اعظم نوک سینه در دهان نوزاد شیرده قرار می گیرد. بنابراین دهان کودک از سینه پر می شود و هوا وارد معده نمی شود. مدت و دفعات شیردهی باید بر اساس نیاز کودک باشد ولی کمتر از 8 عدد در روز نباشد.

 

روش شیردوشی:
بیان به این صورت انجام می شود که مادر در حین فکر کردن به کودک بارها و بارها یک حوله گرم و مرطوب را به مدت 5-10 دقیقه روی سینه قرار می دهد و سینه را ماساژ می دهد تا شیر بیرون بیاید. سپس باید سینه خود را طوری نگه دارید که چهار انگشت شما در زیر سینه، درست روی لبه هاله و انگشت شست بالای هاله قرار گیرد. ابتدا سینه های خود را به سمت سینه فشار دهید، سپس به سمت جلو بکشید و لبه های هاله را فشار دهید. برای تخلیه تمام مجاری شیر، باید به طور مرتب موقعیت انگشت روی هاله را تغییر داد.