مشاوره قبل از بارداری

مشاوره قبل از بارداری :

دکتر لیلا قربانی
برنامه ریزی قبل از بارداری می تواند به شما و همسرتان کمک کند تا بدانید چگونه شانس داشتن بارداری سالم را افزایش دهید. در اینجا مواردی وجود دارد که هنگام ملاقات با متخصص زنان و زایمان در مورد مشاوره قبل از بارداری باید در نظر بگیرید.

 

مشاوره قبل از بارداری چیست؟
مشاوره قبل از بارداری به قرار ملاقاتی اطلاق می شود که در آن متخصصان زنان و زایمان به شما کمک می کنند تا برای یک بارداری موفق آماده شوید و همچنین سوابق و بیماری های خود و همسر خود را از طریق مشاوره قبل از بارداری بررسی کنید. در ادامه این مقاله، فهرستی از سوالاتی است که معمولاً توسط پزشکان در جلسات مشاوره قبل از بارداری پرسیده می شود.

 

مواردی که در مشاوره ی قبل از بارداری به آن پرداخته میشود:

اگر تصمیم به بارداری گرفته اید و از نظر عاطفی آماده هستید، آیا بدن شما نیز آماده است؟
برای داشتن بارداری سالم می توانید از متخصصین زنان و زایمان در مشاوره قبل از بارداری کمک بگیرید. اگر در اواخر دهه 30 یا 40 زندگی خود هستید، یا شرایط پزشکی دارید، یا نگرانی های خاصی دارید، مشورت با پزشک در مورد بارداری بسیار مهم تر خواهد بود.


از چه روشی برای پیشگیری از بارداری استفاده می کنید؟
اگر از قرص های ضد بارداری ترکیبی استفاده کرده اید، قاعدگی شما در کمتر از دو هفته پس از مصرف قرص به حالت عادی باز می گردد. پس از مصرف قرص های ضد بارداری، می توانید بدون نگرانی در مورد زمان، اقدام به بارداری و رابطه جنسی کنید.
اگر می خواهید چند ماه صبر کنید تا چرخه قاعدگی شما به حالت عادی بازگردد، می توانید از کاندوم استفاده کنید.
اگر از داروهای طولانی مدت مانند پروژسترون تزریقی استفاده می کنید، ممکن است بازگشت باروری شما بیشتر طول بکشد. 50 درصد زنانی که از این روش برای جلوگیری از بارداری استفاده می کنند، شش تا هفت ماه پس از آخرین تزریق باردار می شوند.


آیا قبل از بارداری در برابر بیماری های عفونی واکسینه شده اید؟
در طول مشاوره قبل از تولد، پزشک مطمئن می شود که شما در برابر بیماری های عفونی واکسینه شده اید، زیرا عفونت هایی مانند آبله مرغان و سرخجه در دوران بارداری می توانند برای کودک شما خطرناک باشند. اگر واکسیناسیون‌های شما در این زمینه ناقص است یا از مصونیت خود در برابر این بیماری‌ها مطمئن نیستید، باید قبل از بارداری آزمایش خون یا واکسن بزنید تا وضعیت ایمنی خود را بررسی کنید.

 

آیا شما بیماری خاصی دارید؟
اگر چاق هستید یا بیماری ها و بیماری های مزمن مانند دیابت، آسم یا فشار خون بالا دارید، باید قبل از بارداری از کنترل بیماری خود اطمینان حاصل کنید. در برخی موارد، پزشک داروهای مصرفی شما را در مشاوره قبل از بارداری بررسی می کند و قبل از بارداری، روش مصرف سایر داروها یا درمان های دیگر را تغییر می دهد. 


آیا از داروها یا مکمل های خاصی استفاده می کنید؟
در مورد تمام داروهای تجویزی و بدون نسخه، مانند مکمل ها و داروهای گیاهی، که مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید. بسته به دارویی که استفاده می کنید، پزشک به شما توصیه می کند که دوز را تغییر دهید، نوع دارو را تغییر دهید یا قبل از بارداری آن را متوقف کنید.
قبل از بارداری، باید مصرف ویتامین های دوران بارداری و اسید فولیک را شروع کنید. لوله عصبی جنین که بعداً به مغز و نخاع تبدیل می شود، در ماه اول بارداری تشکیل می شود. مصرف ویتامین های دوران بارداری، مانند اسید فولیک، قبل از بارداری می تواند به کاهش خطر نقص لوله عصبی کمک کند.


آیا در خطر عفونت های مقاربتی هستید؟
بیماری های مقاربتی مانند سوزاک، سیفلیس و کلامیدیا می توانند در توانایی شما برای باردار شدن اختلال ایجاد کنند و قبل از بارداری مشکلاتی ایجاد کنند. علاوه بر این، بیماری های مقاربتی در دوران بارداری هم برای مادر و هم برای جنین خطرناک است. اگر در معرض خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی هستید، یا اگر فکر می کنید ممکن است شما یا همسرتان از این بیماری ها رنج ببرید، در مورد آزمایش ها و درمان قبل از بارداری با پزشک خود صحبت کنید. 


آیا مشکلات سلامتی خاصی در خانواده شما وجود دارد؟
برخی از سوابق خانوادگی در شما و همسرتان احتمال داشتن فرزندان ناقص را افزایش می دهد و زوج های جوان باید قبل از بارداری به این شرایط از جمله فیبروز کیستیک یا نقایص مادرزادی توجه ویژه ای داشته باشند. اگر در مورد شرایط ژنتیکی نگرانی دارید، پزشک شما را برای ارزیابی های لازم به مشاوره ژنتیک معرفی می کند.


شما و همسرت چند ساله اید؟

سن مادر از جمله موارد دیگری است که پزشکان در مشاوره قبل از بارداری در مورد آن صحبت می کنند، زیرا افزایش سن مادر خطر ابتلا به برخی شرایط مانند مشکلات باروری، از دست دادن بارداری و اختلالات کروموزومی را افزایش می دهد. عوارض و مشکلات مربوط به بارداری مانند دیابت بارداری در مادران مسن بیشتر دیده می شود. سن پدر نیز ممکن است شامل شود. پزشک در مورد خطرات پیش رو به شما کمک می کند و برنامه ریزی لازم را برای بچه دار شدن شما انجام می دهد.


آیا قبلا باردار بوده اید؟
در طول مشاوره قبل از بارداری، پزشک از شما سوالاتی در مورد بارداری قبلی می پرسد. در مورد عوارض و مشکلات بارداری قبلی، از جمله فشار خون بالا، دیابت بارداری، زایمان زودرس، نقایص مادرزادی یا نیاز به سزارین به پزشک خود اطلاع دهید. اگر در بارداری قبلی نقص لوله عصبی داشته اید، پزشک دوز روزانه بالاتر اسید فولیک را تجویز می کند.
اگر در مورد بارداری آینده خود نگران هستید، میتوانید به مطب
دکتر لیلا قربانی مراجعه کنید و مشاوره ایی مطلوب را دریافت کنی، ما به شما کمک می کنیم شانس بارداری سالم را افزایش دهید، بنابراین قبل از بارداری حتما یک جلسه مشاوره قبل از بارداری داشته باشید.


چه اقدامات احتیاطی قبل و حین بارداری باید انجام شود؟
انتخاب سبک زندگی در دوران بارداری بسیار مهم است. و پزشک در مشاوره قبل از بارداری و حتی در طول مشاوره بارداری به شما خواهد گفت،پزشک در مورد اهمیت رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و مدیریت استرس با شما صحبت خواهد کرد.
اگر اضافه وزن یا کمبود وزن دارید، پزشک به شما توصیه می کند قبل از باردار شدن وزن خود را اصلاح کنید.
قبل از بارداری و به خصوص در دوران بارداری از مصرف الکل، مواد مخدر و قرار گرفتن در معرض مواد سمی خودداری کنید.
اگر قبل از بارداری سیگار می کشیدید، با پزشک خود در مورد ترک آن صحبت کنید.